2017. július 20., csütörtök

Poznatky z Európskych hier: Baku uspelo, projekt potrebuje viac hviezd

Aj inokedy prísny policajt, ​​ktorý s detektorom kovu kontroluje v metre cestujúcim batohy, sa pozrel na novinársku akreditáciu a usmial sa: "Thank you. Ďakujeme! "

Metropole pri Kaspickom mori sa totiž raduje, že zvládla svoju doteraz najväčšiu športovú akciu v histórii. Aj členovia bezpečnostných zložiek - a že ich všade bolo! - tak cíti úľavu. "Musím povedať, že Azerbajdžan sa zhostil hier úplne skvele," vyhlásil Martin Doktor, šéf českej misie v Baku.

Štadióny mali olympijské parametre. Doprava vo vyhradených "olympijských" pruhoch fungovala, čo vo viac než dvojmiliónovom meste nie je samozrejmosť, ako naznačili zápchy štartujúce hneď v pondelok.V nedeľu večer nad Národným štadiónom horeli ohňostroje a Azerbajd� �an si splnil ďalší sen; bude v nich napokon pokračovať, za rok sa v Baku pôjde premiérovo formuly 1 a v roku 2020 tu futbalisti nastúpia na zápasy majstrovstiev Európy.

A ešte posledná poznámka k usporiadateľom: športové pravidlo o tom, že veľké akcie sa posúvajú z Európy a najčastejšie na východ, bolo znovu potvrdené.

"Pre nás by bolo krajšie a hlavne jednoduchšie, keby sme mali takéto hry v okolitých krajinách alebo u nás. Ale jednoducho sa ich zhostí krajiny, kde na to majú prostriedky, "dodal Doktor (celej jeho hodnotenie tu).

Čo Azerbajdžan, Katar alebo Čína postrádajú na niektorých západných štandardoch (ľudské práva, sloboda tlače), doháňajú nabobtnalými účty v bankách a ochotou utrácať.Nezdá sa, že by sa trend mal meniť.

Azerbajdžan je v tomto smere víťazom - ale čo akcie samotná? Organizačné kvalita v tomto prípade prevýšila tú športovú. Sledovať, ako sa v perfektnom Aquatics Center konajú juniorskej preteky plavcov či ako na Národnom štadióne bojuje o zlato tretej divízie atletických tímov, to bolo…Prinajmenšom rozpačité.

Tam, kde sa vsadilo na malý olympijský test či rovno na majstrovstvách Európy (ako v džude), sú medaily tvrdo vybojované a tiež cenné. "Skoro by som povedal, že to nabudúce nebude rovnaké. Videli, aký obrovský úspech akcia mala - verím, že situáciu prehodnotí a budú to top súťaže, "myslí si Doktor o plávanie a atletike.

Lenže nabudúce, kde to bude? A bude vlastne?Baku ukázalo odvahu, keď na úvodný ročník kývol v decembri 2012, vo vysoko šibeničnom termíne pre akciu, ktorá sama na seba kladie najvyššie merítka. Pokračovateľmi sa teoreticky môžu stať napríklad ruská Kazaň, bieloruský Minsk či niektoré turecké mesto (vida, opäť smer Východ), ale informácie sú veľa neisté.

Nájsť organizátora sa pre Európske hry javí úlohou číslo jedna. Zvlášť potom, čo Holandsko povedalo tesne pred štartom premiéry v Baku ÁNO, ale ešte do úvodného ceremoniálu z usporiadateľstvo vycúval. Toto mladý projekt zráža - pre rok 2019 potrebuje mať "európska olympiáda" jasno čo najskôr.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése