2017. július 21., péntek

Finále stovky žien: zelená žena víťazí, za ňou dobiehajú tiež fialová či červená

Finále stovky žien: zelená žena víťazí, za ňou dobiehajú tiež fialová či červená

Na štarte finále Shelly-Ann Fraserová nepredvádza v Pekingu rozmachujú gestá. Len sa dlho a zasnene usmieva. Načo uteká, pred všetkými až do cieľa, hoci holandská senzácia Dafne Schippersová na ňu zle dotiera.

Jamajčanka triumfuje za 10,76, vymrští ruku nad hlavu, hryzie sa do zlatého retiazky a od radosti sa chvíľu váľa na krajine. Keď sa však vydáva na čestné kolo, tisíce divákov už po poslednej disciplíne dňa opúšťajú tribúny.Nedeľné boltomanie tentoraz Vtáčím hniezdom necloumá.

Maličká šampiónka, meracie 152 centimetrov a prezývaná Vreckové raketa, je na kráľovskej stovke rovnako ako jej krajan Bolt olympijskou víťazkou z rokov 2008 a 2012.

Rovnako ako Bolt vyhrala aj šampionáty v rokoch 2009, 2013 a 2 015.

a v mladosti mali spoločnú tiež istú tréningovú lenivosť.

Zato dnešnej 28 ročná Pryceová je úplne iná. "Ťahúň na pohľadanie," oceňuje kouč Stephen Francis. Po finále sa z nej stáva filozofka a motivátorka. Len si ju vypočujte: "Verím v Božiu vôľu a jeho plán. Ale silu čerpám aj z nadšenia, ktoré cítim pri každom závode. Môj odkaz ostatným je: Nie je podstatné, odkiaľ ste a akú minulosť máte. Dôležité sú vaše ciele.Nech sa stane čokoľvek, vždy musíte pracovať tvrdo. "

Na rozdiel od Bolta sa vo väčšine miest sveta môže prechádzať pokojne, bez toho aby sa kvôli nej zastavovali chodci. Šprintérky v popularite za mužskými náprotivkami výrazne zaostávajú.

Nejde len o otázku pohlavia.

"Muži sú v strede pozornosti, pretože ich svetové rekordy sú dosiahnuteľné.Na rozdiel od nás, "pripomína Veronica Campbellová-Brownová, vo finále štvrtá.

Tajomstvo rekordov na večnosť

Kým svetový rekord mužov na stovke prekonalo od roku 1988 osem mužov celkom šestnásťkrát, tie ženské v podaní Florence Griffithovej-Joynerovej sú snáď zmrazené na večnosť: 10,49 na stovke a 21,34 na dvojstovke. Žiadna žena odvtedy neubehol 100 metrov rýchlejšie ako za 10,64. Ani moderné tréningové metódy nepomáhajú.

Griffithová zomrela pred 14 rokmi, v tridsiatich ôsmich v noci na epileptický záchvat. Úchvatné zlepšenie, aké v olympijskom roku 1988 predviedla, je dodnes zahalených tajomstvom. Dopoval vtedy mužské hormóny a vedela svoje podvody skryť? Indície tu sú.Carl Lewis v autobiografii písal: "Veľa ľudí sa divila, ako sú na tele Flo-Jo naraz všade obrovské svaly a hlas má o toľko hlbší. Zmeny v jej tele prebiehali rýchlejšie, než by ste si dokázali predstaviť. "

Keď však už nemôžu dnešnej � �printérky upútavať pozornosť atakom na rekordy, hovoria si teda o ňu aspoň vlasovými kreáciami: Ahyeová ich má vo finále červenej, Okagbareová hrdzavé, Bowieová má fialový preliv.

Zelenožltá Shally-Anne Pryceová napriek tomu tvrdí: "Stačí mi, keď mi ľudia hovoria: Fandíme tí, pretože si tak malá, ale zároveň tak rýchla.Keď víťazíš, robíš nás šťastnými. "

Doping je mínové pole

Vyrastala v chudobnej štvrti Kingstone , kde žila s matkou a dvoma bratmi v jedinej miestnosti. Pretekať začínala bosá. Matka, nádejná stredoškolská šprintérka, ukončila kariéru v šestnástich, keď otehotnela. Shally-Anne zdedila jej talent.

Dnes vlastní okrem zlatých medailí aj univerzitný diplom, po kariére si chce dorobiť doktorát a stať sa detskou psychologičkou. "Deti na Jamajke, špeciálne tie s dyslexiou, autizmom a mozgovou obrnou , potrebujú viac pozornosti. Rada by som im ju dala, "plánuje.

Založila tiež nadáciu na pomoc deťom zo sociálne slabších rodín, siedmich z nich platí školu, vrátane uniforiem, kníh a jedla.Zároveň vyzýva do väčšieho boja proti dopingu. "Mnohí mladí jamajskí atléti sú v tomto smere naivný. Mali by sa viac vzdelávať, pretože doping je mínové pole. "

Hovorí z vlastnej skúsenosti. V roku 2010 dostala polročný dištanc za pozitívny test na zakázanú látku oxykodón. Vtedy vysvetľovala, že bola v injekcii, ktorú jej dal kouč na bolesti zubov. Vzápätí však dodala: "Som profesionálka a chcem byť vzorom. Za čokoľvek zlého, čo sa dostane do môjho tela, preto preberám plnú zodpovednosť. "

Justin Gatlin také slová nikdy predniesť nedokázal. Ten vinu nikdy nepriznal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése